Asumisopas

Asumisen alkuun


Asunnon vastaanotto

Voit ottaa asunnon vastaan sen jälkeen kun olet allekirjoittanut vuokrasopimuksen.Allekirjoittamisen yhteydessä saat vuokranmaksulomakkeet, talokirjaotteen ja muuttoilmoituksen. Täytä muuttoilmoitus toimistossa. Toimitamme sen väestörekisteriin ja tiedoksi talon kiinteistöhuoltoon. Muista tehdä sähkösopimus verkkopalveluyhtiön kanssa.

Myös asunnon avaimet kuitataan Sirkkavuoren toimistossa. Säilytä avaimia huolellisesti, ja ilmoita kadonneista avaimista. Älä luovuta avaimia ulkopuolisille. Kiinteistöyhtiö huolehtii tarvittaessa lukkojen uudelleen sarjoituksesta ja uusien avainten hankinnasta. Asukas on velvollinen korvaamaan aiheuttamansa lukkojen sarjoitusten ja avainten hankinnan kustannukset.
Asuntoon muutettuasi tutki paikat tarkasti, sillä sinun tulee ilmoittaa asunnon vioista ja puutteista Sirkkavuoren toimistoon välittömästi. Huoneistot tarkastetaan aina asukkaan vaihtuessa, ja sellaiset viat, jotka häiritsevät asumistasi korjataan mahdollisimman pian.
Asunto vuokrataan siinä varustelutasossa kuin se on sopimuksen teko hetkellä. Lisävarustelusta tulee sopia isännöitsijän kanssa. Asukas maksaa itse mahdollisista muutostöistä aiheutuvat kustannukset.

Vakuusrahan saa takaisin

Vuokrasopimukseen on merkitty vakuusmaksu. Se on raha, jonka maksat vuokranantajalle ensimmäisen vuokran yhteydessä. Kun luovutat asunnon avaimineen hyvin siivottuna ja muutenkin asiallisessa kunnossa ja vuokrasi ovat maksettuina, saat vakuusrahan takaisin.

Vuokrat ajallaan

Olet saanut tilisiirtolomakkeet, joilla maksat vuokrasi kunkin kuukauden toiseen päivään mennessä. Kun näppäilet laskun maksuautomaatilla, muista käyttää viitettä. Oikea viite varmistaa maksun perille tulon mahdollisimman nopeasti. Vuokranmaksulomakkeessa on myös maksamista helpottava viivakoodi. Voit myös antaa vuokramaksusi pankin hoidettavaksi maksupalveluna. Sirkkavuorella ei ole käytössä suoraveloitusta.
Vuokra pitää maksaa eräpäivään mennessä. Vuokratalot toimivat omakustannusperiaatteella: tulojen tulee kattaa menot. Viivästyminen vuokranmaksussa aiheuttaa korotuksia vuokriin.
Vuokranantajan on ryhdyttävä perintätoimiin jo yhden kuukauden vuokran laiminlyönnistä. Vuokravelan kasvaessa vuokralaisen kahden kuukauden vuokran tai asumistuen saajilla kahden kuukauden omavastuun suuruiseksi, maksumuistutuksessa asetetaan velan maksamiselle määräaika, jonka jälkeen vuokranantaja ryhtyy oikeudellisiin toimiin vuokrasopimuksen purkamiseksi ja saataviensa perimiseksi.

Mistä vuokrasi muodostuu?

Kiinteistöyhtiössä vuokra määräytyy talokohtaisesti. Yhtiön jokainen talo on oma erillinen vuokranmääritysyksikkönsä. Asuntosi vuokra muodostuu pääomakuluista ja hoitokuluista. Pääomakuluihin kuuluvat talosi rakennusaikaisten ja perusparannuslainojen lyhennykset ja korot. Hoitokuluja ovat lämmitys-, sähkö- ja vesimaksut sekä kiinteistön hoidosta aiheutuvat kulut. Nämä kulut on vuosittain katettava kerättävillä vuokrilla. Asukkaat maksavat siis itse yhteisesti talonsa kustannukset.

Vuokratusta autopaikasta maksetaan myös kesäkuukausina

Autopaikat vuokrataan vuodeksi kerrallaan, joten et voi irtisanoa autopaikkaa kesän ajaksi. Lämmitystolpasta saatavaa sähköä käytetään vain auton moottorin lämmittämiseen. Muista huolehtia siitä, ettei lapsille vaarallisia jatkojohtoja jää roikkumaan sähkötolpista. Kiinteistönhoitajalla on oikeus poistaa tolppaan irralleen jätetty johto.

Jos sinulla on käytössäsi kaksi autopaikkaa, joudut luopumaan toisesta uuden asukkaan tullessa taloon.

Mukavaa ja viihtyisää asumista


Kiinteistö Oy Sirkkavuoren asunnoissa on turvallista asua. Mukavaan ja viihtyisään asumiseen vaikuttavat asunnon lisäksi myös yhteiset tilat: porrashuone, hissi, pesutupa, varastot, kerhohuone ja piha-alue. Jokaisen tulisi omassa asumisessaan ottaa huomioon myös naapurinsa.

Kotieläimet

On mukava omistaa kotieläimiä ja pitää niistä hyvää huolta. Kissoista ja koirista sekä niiden ulkoiluttamisesta on kuitenkin omat määräyksensä järjestyslaissa. Niissä velvoitetaan koiran, kissan tai muun lemmikkieläimen omistaja huolehtimaan siitä, ettei eläin aiheuta häiriötä tai haittaa naapureille, muille talon asukkaille tai huoneistolle.

Pidä eläimet ulkoilutettaessa kytkettynä. Kotieläinten omistajien pitää huolehtia myös siitä, ettei eläinten käyttäytymisestä tai jätöksistä aiheudu kenellekään haittaa. Asukas on velvollinen maksamaan kotieläimensä huoneistolle mahdollisesti aiheuttamat vauriot.


Yhteiset tilat


PIHA-ALUEET

Piha-alueilla on omat paikoitus-, jätehuolto-, kuivaus-, leikki-, peli- ja istutusalueensa. Neuvo omia ja muiden lapsia pihan oikeassa käytössä.

Autot pysäköidään vain niille tarkoitetuille alueille, ei siis nurmikoille eikä pihakäytäville. Oman ja koko talon asukkaiden turvallisuuden kannalta on hyvä muistaa seuraava sääntö: Älä parkkeeraa autoasi missään tilanteessa väärin niin, etteivät hälytysajoneuvot (ambulanssi, paloauto tms.) pääse oville ja rakennuksen ahtaisiin nurkkauksiin.

Viihtyisä piha-alue on jokaisen asukkaan toive. Mukava tapa on yhteisesti huolehtia pihan viihtyvyydestä vaikkapa osallistumalla kevätsiivoustalkoisiin. Rivitalohuoneistojen piha-alueiden lannoitus, puhtaanapito ja nurmikon leikkaus kuuluvat asukkaan omiin tehtäviin. Avotulen teko omalla takapihalla on kielletty.

Jätekatoksissa on merkinnät kerättävistä ja lajiteltavista jätteistä. Se ei siis ole paikka vanhoille akuille, sohville, rikkinäisille pesukoneille tai muille tavaroille, joiden oikea osoite olisi kaatopaikka. Lisäjätteistä kertyy kustannuksia talolle, joka taas vaikuttaa vuokriin korottavasti. Huolehdi myös, että jäteastian kansi menee kiinni – niin se ei houkuttele lintuja ja jyrsijöit

PORRASHUONE

Porrashuone ja hissi antavat vaikutelman talon asukkaista. Portaita ei ole tarkoitettu tavaroiden säilytykseen, vaan jokaisen tulee pitää omat tavaransa omissa tiloissaan. Käytävän puhtaanapidon helpottamiseksi myös kynnysmattojen paikka on huoneiston sisäpuolella. Muistathan lisäksi, että tupakointi talon yleisissä sisätiloissa on kielletty.

VARASTOT


Urheiluvälineille, polkupyörille ja lastenvaunuille on talossa omat säilytystilat. Jokaiselle asunnolle on lisäksi osoitettu oma lukittava varasto. Varastojen käytäville ei saa jättää tavaraa. Sinne hylätyt esineet kiinteistönhuolto vie kaatopaikalle.

PESUTUPA

Jos talossasi on pesutupa, sen säännöt ja käyttöohjeet löytyvät pesutuvalta. Pesutupavaraus on syytä tehdä etukäteen ja noudattaa varausta. Pesutupa koneineen on tarkoitettu vain talon asukkaiden käyttöön. Mattojen pesu koneissa on kielletty. Muistathan siivota omat jälkesi pesutupavuoron päätyttyä.

SAUNA

Saunavuoron voit varata ilmoittamalla asiasta Sirkkavuoren toimistoon. Sen jälkeen voit itse käydä merkitsemässä vuorosi listaan. Huoneistokohtaisen saunan löylyhuonetta ei saa käyttää pyykinkuivaukseen paloturvallisuussyistä

PARVEKKEET

Kerrostaloissa puisteluparvekkeet on varattu mattojen puistelua varten. Ajat löytyvät parvekkeen ovesta. Oman huoneistosi parveke on tarkoitettu oleskeluun.
Mattojen puistelu omalta parvekkeelta on kielletty, koska roskat lentelevät naapureiden niskaan. Grillaaminen parvekkeella ei ole myöskään sallittua, ellei siitä ole talossa erikseen sovittu. Myöskään tupakan tumppeja ei saa heitellä parvekkeelta.

KERHOTILAT

Useissa kiinteistöissä on asukkaiden käyttöön rakennettu kerho- ja askartelutila. Talosi kerhotilan käytöstä saat tietoja asukastoimikunnan jäseniltä tai alueesi kiinteistönhoitajalta.

Kotisi


Tarkkaile säännöllisesti kotisi pintoja ja materiaaleja mahdollisten vaurioiden varalta. Pidä silmällä erityisesti kylpyhuone- ja saunatiloja, koska niissä halkeamat ja pienetkin reiät saattavat aiheuttaa kosteusvaurioita.

Koska kotisi tulee täyttää yleisesti hyväksytyt asuntojen laatuvaatimukset, ei huoneistossa saa tehdä remonttia ilman lupaa. Remontteja tekevät Kiinteistö Oy Sirkkavuoren hyväksymät korjaajat.

Jos kuitenkin tunnet itsesi tarpeeksi ammattitaitoiseksi siistimis- ja korjaustyöhön, sovi asiasta isännöitsijän kanssa. Korjaukset on tehtävä ammattitaidolla, huoneiston ilmeeseen sopivaksi. Kysy ennen kuin korjaat itse, ettei siitä aiheutuisi lisäkustannuksia..

Vesi- ja viemärilaitteet

Viat vesi- ja viemärilaitteissa tulee ilmoittaa välittömästi kiinteistöhuollolle. Viat voivat aiheuttaa suurta vahinkoa kotonasi ja koko talossa.

Omassa kodissaan kannattaa tarkkailla keittiön muovisia viemäriputkia, joiden tiivistysrenkaat saattavat ajan myötä alkaa vuotaa. Jos kylpyhuoneessa tai muissa kosteissa tiloissa muovitapetit, laatat tai muut pinnoitteet ovat irtoamassa seinistä tai lattiasta, on asiasta syytä ilmoittaa välittömästi Sirkkavuoreen.

Keittiöiden ja kylpyhuoneiden lattiakaivot ja hajulukot on syytä puhdistaa säännöllisesti.

Pyykki- ja astianpesukoneasennukset tulee tehdä olemassa olevien määräysten ja ohjeiden mukaisesti. Väärä asennus voi aiheuttaa ison vahingon, jonka korvaa vahingon aiheuttaja (asukas). Muista ottaa kotivakuutus!

Sähkölaitteet

Asunnossasi olevien sähkölaitteiden korjauksia saa tehdä vain valtuutettu asennusliike. Laitteiden käytöstä löydät neuvoja niiden käyttöohjeista. Sulakkeiden, lamppujen ja loisteputkien hankinta ja asennus kuuluu asukkaalle.

Asukas maksaa sähkölaskussaan sähkökäyttöisen lattialämmityksen aiheuttamat kustannukset niissä huoneistoissa, joissa lattialämmitys on.

Palovaroitin

Kaikissa asunnoissa tulee lakisääteisesti olla yksi palovaroitin 60 huoneistoneliötä kohden. Niiden kunnossapito, pariston vaihto ja uuden pariston hankinta kuuluu lain mukaan asukkaan velvollisuuksiin. Tämän velvollisuuden laiminlyönnin perusteella vakuutusyhtiö voi vahinkotapauksessa kieltäytyä korvausten maksamisesta.


Lämmityslaitteet

Asuntojen suositeltava lämpötila on noin +21 C. Lämpöpattereiden ei tarvitse aina olla tasaisen lämpimät, sillä patteritermostaatti säätelee veden virtausta patteriin. Asunnon lämpötila mitataan huoneilmasta eikä patterin kylkeä koittelemalla.

Ilmanvaihto ja tuuletus

Asunnon tuuletuksen teet nopeasti ja tehokkaasti kunnollisella ristivedolla. Ikkunoiden pitäminen jatkuvasti raollaan tai avoimena lisää huomattavasti lämmityskustannuksia.
Pidä huoneistossa olevat korvausilmaventtiilit jatkuvasti auki. Venttiilit kaipaavat myös puhdistusta, josta asukkaan on huolehdittava. Liesituulettimen rasvasuodatin on hyvä pestä kerran kuukaudessa. Mikäli kaipaat ohjeita, kysy kiinteistönhoitajalta.

Keneltä apua?

Asumisen aikana syntyy tilanteita, jolloin ei aina tiedä mistä apua ongelmiin on löydettävissä. Kaikissa asuntoosi ja siinä asumiseen liittyvissä ongelmissa voit kääntyä talosi kiinteistönhoitajan puoleen. Kiinteistönhuoltoyhtiön numero selviää talosi ilmoitustaululta. Talossa on myös huoltoyhtiön postilaatikko, johon voit jättää vikailmoituksen.
Oman asuinympäristösi kehittämistä koskevat kysymykset voit osoittaa talosi asukastoimikunnalle. Kun asukastoimikunta on käsitellyt asian, se viedään tarvittaessa edelleen isännöitsijälle.

Järjestyshäiriöt

Kun talossa metelöidään, mitä asukas voi tehdä? Jos naapuri häiritsee, voit mennä ystävällisesti keskustellen huomauttamaan asiasta. Jos keskustelu ei auta tai siihen ei ole mahdollisuutta tai häiriö on jatkuvaa, voit kirjallisesti valittaa asiasta isännöitsijälle. Kirjeestä tulee selvitä häiriköinnin luonne, ajankohta ja ilmoittajan yhteystiedot. Isännöitsijä voi tämän jälkeen lähettää häiriön aiheuttajalle kirjallisen huomautuksen. Mikäli häiriö jatkuu, tee uusi kirjallinen ilmoitus, jossa tulisi mielellään olla myös muita todistajia.

Asia tutkitaan ja harkinnan perusteella annetaan varoitus. Varoituksen jälkeen aiheutetut häiriöt johtavat vuokrasopimuksen purkuun. Vaikeasta yöllisestä häiriöstä on syytä ilmoittaa suoraan poliisille. Jos huomaat että lapsia kohdellaan huonosti, voit tehdä lastensuojeluilmoituksen sosiaalitoimistoon.

On syytä muistaa, että vuokralainen on vastuussa myös omien vieraittensa aiheuttamasta häiriöstä. Jatkuvasta häiritsevästä asumisesta voi ottaa yhteyttä myös asukastoimikuntaan, joka voi viedä asiaa eteenpäin.

Asunnon vaihto

Esimerkiksi perheen koon muuttuminen voi aiheuttaa tarpeen asunnon vaihtoon. Jos haluat vaihtaa asuntoa samassa talossa, voit laittaa talon ilmoitustaululle lapun vaihtohalukkuudestasi. Jos sopiva vaihtokumppani löytyy, asunto voidaan vaihtaa Sirkkavuoren luvalla tietyin edellytyksin.

Jos haluat vaihtaa asuntoa toiseen kohteeseen, sinun täytyy täyttää asuntohakemukset.


Vuokrasopimuksen irtisanominen

Toistaiseksi voimassaoleva vuokrasopimus päättyy irtisanomisen perusteella irtisanomisajan kuluttua. Irtisanomisaika (1kk) on aina täysi kalenterikuukausi. Käytännössä tänään irtisanotun asunnon vuokrasopimus on voimassa seuraavan kuukauden viimeiseen päivään saakka, ja tältä ajalta maksat myös vuokran.
Irtisanominen tehdään kirjallisena Sirkkavuoren toimistoon. Jos vuokrasopimus on tehty useamman henkilön nimiin, myös irtisanomisilmoituksen tulee olla kaikkien vuokralaisten allekirjoittama.
Jos vuokralaisista toinen on lähdössä, hänen tulee käydä Sirkkavuoren toimistossa kirjallisesti irtisanomassa sopimus omalta osaltaan. Muutoin hän on edelleen vastuussa vuokrista ja asunnosta.
Kaikki avaimet luovutetaan Sirkkavuoren toimistoon. Jos kaikkia huoneiston avaimia ei muuton yhteydessä palauteta, lukko sarjoitetaan uudestaan. Lasku tehdystä työstä lähetetään poismuuttaneelle asukkaalle.
Pois muuttaessaan asukas on vastuussa siitä, että asunto on siinä kunnossa, että uusi asukas voi muuttaa sisään. Jos olet hoitanut asuntoasi huonosti tai jätät sen siivoamatta, remontti- ja siivouskulut laskutetaan vakuusmaksun ylimenevältä osalta sinulta. Asunnon siivous ei siis missään olosuhteissa kuulu kiinteistöyhtiön velvollisuuksiin.

Asukkaan vaikutusmahdollisuudet


Asukasdemokratia

Voit vaikuttaa asumiseesi ja ympäristöösi asukasdemokratian kautta.
Asukasdemokratia perustuu asukkaiden vapaaehtoisuuteen ja aktiivisuuteen.

Asukaskokous

Asukasdemokratian perustan muodostavat asukaskokoukset. Asukaskokoukset pidetään kiinteistöittäin vähintään kerran vuodessa. Äänivaltaisia ovat kaikki 18 vuotta täyttäneet asukkaat.

Asukaskokous valitsee asukkaista asukastoimikunnan tai tarpeellisen määrän luottamushenkilöitä. Valitun asukasdemokratiaelimen toimiaika on enintään kaksi vuotta.

Asukastoimikunta

Asukastoimikunta tekee yhteistyötä kiinteistöyhtiön ja asukkaiden välillä.
Asukastoimikunnan/luottamushenkilöiden tehtävänä on:
- edistää alueen yleistä viihtyvyyttä, turvallisuutta ja järjestystä
- tarkkailla kiinteistön kuntoa
- tehdä tarvittaessa aloitteita epäkohtien ja puutteiden korjaamiseksi
Toimikunta valitsee myös ehdokkaan Sirkkavuoren hallituksen jäseneksi.